diumenge, 26 de setembre del 2021

El vincle més fort, de Kent Haruf

La veritat és que la manera d'explicar les coses de Haruf és esplèndida.  Aquests personatges com en Lyman de qui saps tan poc,  aquest narrador que parla a una segona persona  inexistent però tan real,  com aguanta el ritme abans dels accidents!... La trama per mi no té la força de la Trilogia... però continua sent boníssim



He retornat a Holt, he passejat pels carrers, he tret el cap per les finestres i he anat a la fira de bestiar més important del comtat. Holt és aquell indret imaginari creat per Kent Haruf per poder descriure i explicar la vida dels seus veïns i convidar-nos als lectors a ser un membre més de la comunitat.

El vincle més fort és la primera novel·la de Haruf i desprèn un to més aspre que les posteriors: Nosaltres en la nit i la Trilogia de Holt formada per Cançó de la plana, Capvespre i Benedicció. Aquí, a diferència dels altres llibres més corals, la protagonista indiscutible és l’Edith Goodnough, una dona de vuitanta anys que es recupera en un llit d’hospital mentre des de la porta estant un policia la vigila, (...) Una de les coses més boniques que em regala la literatura és la interconnexió del personatges, l’Edith té alguna cosa de la Mila de Solitud i també em recorda a la Mary De color de llet per la determinació. Mila, Mary i Edith tres dones allunyades geogràficament i tan properes en anhels de vida.
http://www.lespolsada.cat/index.php/lectures/113-2021/875-el-vincle-mes-fort


No us enganyaré: a mi m'han agradat més els tres llibres que conformen la trilogia que cito més amunt. Per què? No us puc donar una raó concreta, però potser en els altres hi ha més personatges, més diversitat... Aquí, tot és trist.