diumenge, 30 de gener del 2022

Junil a la terra dels bàrbars, de Joan Lluís-Lluís

M’ho passo bé i me l’empasso ràpid, molt ràpid. Però no em sembla gaire més que una bona novel·la juvenil, un típic viatge iniciàtic que podria donar molt més de sí, tant com a novel·la d’aventures , com a novel·la més reflexiva sobre l’esclavatge, sobre la tensió romans-bàrbars, sobre la literatura, la oralitat… M’imagino una bona saga de la Laura Gallego per a nois d’ESO. (I quasi de 6è de Prinària)




En primer lloc, el que atrau de Junil a les terres dels bàrbars, ambientada a l’Imperi Romà de l’emperador August, al començament de l’era cristiana, és el to de rondalla, o de conte oral i meravellós, com si fos un mestre de l’artifici de la simplicitat nítida, que Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) sap mantenir encès al llarg de la novel·la sense caure en cap moment en el parany de fer arqueologia folklòrica. (El País)

Joan-Lluís Lluís no consigue hacer siempre verosímil una época tan remota y unos personajes cuya mirada ingenua recuerdan al buen salvaje de Rousseau. Lo que pesa en la novela, que al fin y al cabo es de aventuras con un desenlace claro, es la capacidad narrativa del escritor https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20210907/critica-junil-a-les-terres-dels-barbars-joan-lluis-lluis-12050571


https://youtu.be/b2AVYW1XrrM







2 comentaris:

Miquel ha dit...

Hola, Martí,
de debò el recomanaries per algú de 6è de primària? Tinc una filla a qui potser li podria interessar la temàtica i si ho compares amb els llibres de la Laura Gallego...

Salutacions d'un ex-itaquí que et va tenir dos anys com a tutor i en guarda un gran record.

Martí Casares ha dit...

Hola, Miquel, gràcies pel teu comentari que veig tard! Puc preguntar-te el cognom? Doncs si la teva filla és lectora, jompenso que li pot agradar. Com sempre , és bo estar una mica atent als dubtes que pugui tenir. Però en el fons és una novel.la d’aventures amb pinzellades interessants d’història de cultura.

Encara que no et situo, una abraçada!