dijous, 6 de gener del 2022

Els angles morts, de Borja Baguñà

Cal reconèixer que no s'assembla en res al que hagi llegit fins ara. Un devessall de... de què? De literatura? De conceptes? D'humanitat? La gràcia és que total són un professor de literatura de la UB i una ginecòloga de Can Ruti. Si fos per l'argument realment ni m'hi hauria acostat...  Però he de reconèixer estones llargues de gran plaer lector!


Quan el seu rival s’emporta la plaça de catedràtic que tant desitjava, en Morella s’adona que necessita una idea per posar-se a escriure i fer avançar la seva carrera estancada. Durant la guàrdia de la Nit de Nadal, la Sesé, la seva dona, una ginecòloga saturnina, viu una experiència per a la qual no estava preparada. I mentrestant, l’Olof, l’ultranebot, fill d’un germà genial i inaguantable, arriba a Barcelona per passar-hi uns mesos.
https://periscopi.cat/escafandre/els-angles-morts

Després de deu anys sense publicar ficció, Borja Bagunyà (1982) trenca el silenci i torna per la porta gran amb la seva primera novel·la, Els angles morts. Edicions del Periscopi l’ha editat i ja la podem imaginar en una prestatgeria idònia pel cas, en la que s’acompanyaria d’altres llibres del mateix catàleg i de la mateixa talla, com el Solenoide de Cărtărescu, novel·la protagonitzada per un professor de literatura però de tarannà molt diferent al de Morella, el protagonista de la seva novel·la, o bé L’escombra del sistema, de David Foster Wallace, de qui l’autor emula la lucidesa autoconscient i els parèntesis quilomètrics. (entrevista a Borja Bagunyà):
https://www.nuvol.com/llibres/borja-bagunya-tota-mirada-es-politica-159535