dimecres, 22 de desembre del 2021

Per què ser feliç quan podries ser normal?, de Jeanette Winterson

No m'havia agradat Frankisstein però aquestes memòries de la Jeanette Winterson dibuixen un personatge  molt interessant i una peripècia vital que enganxa. I que va in crescendo amb la història de com una dona feta i dreta, escriptora d'èxit, es veu dominada i obstaculitzada en el seu progrés vital pel fet de l'adopció i per la necessitat de resoldre'l i enrendre'l: una cosa que sempre se m'ha fet llunyana i difícil de comprendre i  que, en aquest llibre m'ha colpit.



Quan la jove Jeanette Winterson va confessar a la seva mare adoptiva que s’havia enamorat d’una noia va rebre una resposta que la marcaria per sempre més: «Per què ser feliç quan podries ser normal?». Aquesta és la història d’una dona que no es rendeix. La història d’un esperit lliure que es va refugiar en els llibres i en la recerca de l’afecte per sobreviure en un món que no acceptava la seva manera de viure.
https://periscopi.cat/llibre/astrolabi/per-que-ser-felic


Per què ser feliç quan podries ser normal? (Why be Happy if you could be normal?), de Jeanette Winterson, publicat per Edicions del Periscopi, en traducció de Dolors Udina, és un d’aquests (beneïts) llibres als quals qualsevol intent (maldestre) de qualificació o de catalogació li resultaria perjudicial.

Perjudicial perquè, per força, en voler-lo encaixar, en forçar-ne l’encaix, l’enxiquiria.