dimarts, 31 d’octubre del 2023
Hacia el mañana, de Pramoedya Toer
dilluns, 23 d’octubre del 2023
Les ciutats de paper, de Dominique Fortier
Sobre l’Emily Dickinson, biografia molt poetitzada.
https://agustinalonso.es/las-ciudades-de-papel-una-vida-de-emily-dickinson-de-dominique-fortier/
dissabte, 21 d’octubre del 2023
El pont d'Alexander de Willa Cather
L’enginyer Bartley Alexander construeix ponts i els travessa mentre transita per un moment delicat de la vida: veu com es fa gran i com el passat l’empeny a recuperar l’energia de la joventut. El professor Lucuius Wilson es passeja per Boston i per Londres, resseguint la vida d’en Bartley com un observador que no jutja, però que tampoc no pot ser imparcial. La Winfred Alexander viu a Boston, és alta, elegant, comprensiva, intel·ligent. La Hilda Burgoyne viu a Londres, i amb el seu vestit groc és una actriu d’èxit fulgurant.https://wp.me/p69YTi-Jy
Bartley Alexander anda ya por la mediana edad y es un ingeniero de éxito, un hombre hecho a sí mismo, admirado por los puentes que construye. Casado con una mujer culta y rica, vive en una bonita casa en Boston y parece también tener una feliz vida conyugal. Pero en un viaje a Londres vuelve a encontrarse con un antiguo amor, Hilda Burgoyne, a la que conoció en París cuando era estudiante –entonces «fue la juventud, la pobreza y la cercanía, todo era joven y amable»− y que ahora es una actriz famosa. El reencuentro reaviva «la energía de la juventud que debe reparar en sí misma y pronunciar su nombre antes de desaparecer». A los dos las cosas les han ido bien; sin embargo, quizá no hayan agotado sus posibilidades.
El puente de Alexander (1912) recrea la intensa sensación, cuando a uno le amenaza ya «la desganada fatiga», de verse acompañado por «su propio ser juvenil», que posiblemente acabe siendo «el más peligroso de los acompañantes». Willa Cather no guardaba –como se ve en dos textos que figuran como apéndice a este volumen− muy buen recuerdo de esta su primera novela: le parecía demasiado deudora de los autores que admiraba, Edith Wharton y Henry James. Pero lo cierto es que hay en ella, en su estudio de una doble vida, toda la excitación y la fatalidad y todo el talento para la introspección que caracterizarán su obra posterior.
dimecres, 18 d’octubre del 2023
John Berger a la Virreina
La Virreina Centre de la Imatge ha inaugurat aquest divendres una exposició dedicada a la figura de John Berger que aprofundeix en la dimensió ideològica de l'escriptor i crític d'art. Permanent Red, un nom manllevat del llibre homònim amb què Berger va aplegar l'any 1960 les seves crítiques d'art per la revista marxista New Statesmans, és una mostra que presenta per primera vegada en un museu 60 dibuixos i collages que documenten la producció artística de Berger.
És també una antologia dels seus programes televisius en col·laboració amb Mike Dibb per a la BBC, i els llibres conjunts de Berger i el fotògraf Jean Mohr. La mostra, visitable fins el 15 d'octubre, l'ha comissariat el director de l'equipament Valentín Roma.