Els anys del super 8 d’Annie Ernaux
Mr Jones, d’Agnieszka Holland
En el nom del pare, de Jim DSheridan
Sofia, de Meryem Benm’Barek-Aloïsi
Els anys del super 8 d’Annie Ernaux
Mr Jones, d’Agnieszka Holland
En el nom del pare, de Jim DSheridan
Sofia, de Meryem Benm’Barek-Aloïsi
Fins quee no n’has llegit un bon tros no t’adones que la coberta és un espoiler.
Publicada ara fa cent anys, el 1924, "Hotel Savoy" es una de les primeres novel·les de Joseph Roth. L’obra està situada en un hotel d’una ciutat innominada (que correspon a la ciutat polonesa de Łódź), on solitaris veterans de guerra, ballarines de varietes i altres personatges insolits somien un futur en un lloc millor. Acabada la Primera Guerra Mundial, Gabriel Dan, un soldat austríac, torna de Siberia, on ha estat presoner durant tres anys. En arribar a Łódź, s'allotja en una habitació a la penúltima planta de l’Hotel Savoy. La seva idea es aconseguir diners d'un parent ric, Phöbus Böhlaug, que viu allà prop, per continuar el viatge. Perdut en el laberint d'aquest hotel on l'opulencia dels primers pisos conviu amb la pobresa de les petites estances enclavades a les golfes, el protagonista descobreix la imatge d’una societat de postguerra que s’esfondra, amb personatges com l’empresari Neuner, el clown Santschin o la ballarina Stàsia. Amb tots ells, Joseph Roth traça una paràbola contundent de l’Europa d’entreguerres.
Aquest procés de comprensió i control de la realitat hauria donat lloc a diverses formes d’expressió religioses. Així doncs, el politeisme i el monoteisme recollirien vivències elementals de l’ànima humana: el primer, la diversitat pròpia de la vida dels sentits; el segon, el desig d’unitat propi de la ment. Graupera ens exposa l’origen històric del monoteisme: què va desterrar, què va imposar, què va perdre pel camí. I, narrant els obstacles d’aquest amor que apunta cap a la transcendència per situar-se «sobre totes les coses», ens explica per què la seva victòria no pot ser mai definitiva.
https://www.fragmenta.cat/producte/estimaras-deu-sobre-totes-les-coses/
Enganxa aquesta història distòpica sense exagerar.
En una regió boscosa i remota que ha quedat aïllada per una apagada elèctrica general i un hivern d'intenses nevades, un jove es recupera d'un greu accident de trànsit. La seva vida ha quedat a càrrec d'en Matthias, un home taciturn que accepta tenir cura d'ell a canvi d'avituallament i la promesa d'una plaça al primer comboi que amb l'arribada de la primavera sortirà cap a la ciutat, on l'espera la seva dona malalta. Retingutsm per l'hivern implacable, hauran d'afrontar junts el fred i l'avorriment mentre la seva relació es mou entre la desconfiança i la necessitat que tenen l'un de l'altre per sobreviure.
El pes de la neu és una exploració hipnòtica sobre l’aïllament i la privació, un relat incisiu i un himne a la resiliència que pren forma de thriller psicològic. Christian Guay-Poliquin ha escrit una novel·la premonitòria en què una natura revolta posa a prova la relació entre la voluntat de l’home i la força dels elements.
No sé si l'havia llegit, però quin plaer!. Galdós si fos francès seria un Balzac!
https://ca.wikipedia.org/wiki/Tormento_(novel%C2%B7la)
També emmig del trasbals me’n surto d’anar llegint. No mégrada especialment però Roma sempre és Roma igual que Bach sempre és Bach. Marta, Martona!
Fantàstic. Dec ser dels pocs que no el vaig llegir com a lectura obligatòria (lectures? a la meva època d'estudiant? al Virtèlia? al Menéndez?).
una altra lectutura trobada al vestíbul de casa. Literàriament no mata però me l'empasso sencera i és que el tema m'interessa. Armenis, jueus, catalans... pobles amb identitats fortes, amb característiques comunes, pobles mal vistos pels veïns...
Un molt bon còmic, amb una història força impactant sense caure en tenebrismes ni en drames catastròfics. Una metgessa francesa es debat entre l'obligació i el compromís ètic i professional de la seva feina a Síria i el compromís ètic i personal d'atendre la seva família i en especial la seva filla. Bo. Bo.
El deixo a mitges i vaig al final a veure qui és l'assassí. No m'interessa