dimarts, 24 de juny del 2008

Fills i amants, de D. H . Lawrence


La història de Paul Morel, fill d'una família de miners del Nottinghamshire; de la seva relació amb les seves nòvies, Míriam i Clara, i amb la seva mare. Una novel·la on no passa res d'especial però on les passejades i les converses van creant un teixit interessant de consideracions sobre la vida i especialment sobre l'amor i l'amistat.
Continuo amb la tàctica MOLU. Aquest també em costa, i són més de 400 pàgines de lletra petita, però de moment no n'hi ha ni un que m'hagi decebut.

Lawrence, a El poder de la palabra
fòrum de Lectores empedernidos

dilluns, 23 de juny del 2008

Cavalleria roja, d'Isaak Babel


Em costen , d'entrada, aquests contes sobre la guerra russo-polonesa dels anys 20. Situacions absurdes i grotesques, episodis sense sentit... però cala lentament la identificació amb el narrador i assaboreixo les pinzellades que freqüentment descriuen la caiguda de la nit sobre la plana.

La Viquipèdia ajuda, i tant! a consumir bona literatura...

dimarts, 17 de juny del 2008

A l'entorn de la LEC (a Escola Catalana)

Serafí Antúnez:
L'autonomia de centre ha de servir perquè cada centre tingui participació en la decisió sobre el seu personal docent i educador; els procediments actuals són rígids, estandarditzats i homogeneitzadors (...) atzarosos, lents i voluminosos. En canvi els centres concertats sí que posseeixen la facultat de triar.
Però l'administració no pot abandonar les seves responsabilitats i ha de vetllar per l'equitat dels processos. I el procés ha de ser gradual i avaluat progressivament i ha d'estar basat en el diàleg.

diumenge, 8 de juny del 2008

La hora azul, d'Alonso Cueto


Novel·la d'un autor peruà que desconeixia malgrat que va ser premi Herralde: un advocat de prestigi busca la noia que el seu pare militar va empresonar en el marc de la guerra contra Sendero Luminoso. Interessant. però potser com més ràpid t'empasses les novel·les més fàcil és que no en quedi res, no?

crítica a El País

dimarts, 3 de juny del 2008

Desafecció

L'informe encarregat pel Departament d'Interior sobre la desafecció ciutadana per la política conclou que hi ha tres línies d'actuació que cal treballar per millorar la confiança dels ciutadans pel fet públic:

"Més intel·ligibilitat,
perquè la complexitat dels processos polítics i de les
qüestions que aquests processos regulen dificulten la seva comprensió per una
part de la ciutadania.
Més transparència i participació, perquè sovint aquells processos es
desenvolupen de forma innecessàriament obscura i distant de la ciutadania
afectada i queden reservats als “professionals de la política”.
Més responsabilitat i rendiment de comptes, perquè la resistència a donar
comptes de les actuacions és una de les causes principals de la desconfiança
ciutadana i un incentiu per al comportament desviat o il·lícit d’alguns actors
polítics."

diumenge, 1 de juny del 2008

L'últim viatge del jutge Feng


Quina clapada! Deu ser molt bona però no es poden anar a veure pel·lícules xines si te n'has anat a dormir la nit abans a les quatre de la matinada.

http://www.karmafilms.es/elultimoviajedeljuezfeng/

Grec busca grega


Curiosa aquesta narració de Friedrich Dürrenmatt en què un pobre oficinista buròcrata es veu ascendit fins als nivells més alts de la piràmide social i transportat fins l'èxtasi més absolut de l'èxit amorós. Fina ironia. Molt bo. Cal de tant en tant comprar llibres perquè sí, perquè el títol i l'autor et sonen però en realitat no en saps res, llibres absolutament fora dels circuits de les novetats...