dimecres, 14 de desembre del 2016
dissabte, 10 de desembre del 2016
dilluns, 5 de desembre del 2016
diumenge, 27 de novembre del 2016
El valle feliz, d'Anne Marie Schwarzenbach
Una estancia en el valle persa del río Lahr, es la excusa para reelaborar un texto anterior y convertirlo en el espejo de sus dramas íntimos. La de Annemarie Schwarzenbach fue una vida corta pero intensa marcada por la angustia existencial, la homosexualidad, las drogas y la búsqueda de la identidad en largos viajes por Persia y Oriente, Europa, Estados Unidos y África. La inseparable amiga de Klaus y Erika Mann, la compañera de viaje de Ella Maillart, la amiga de Malraux y la gran pasión de Carson McCullers traza en estas páginas su relato biográfico más intimista y el más osado debido a una sinceridad implacable. La vida en este valle, recreada años después, se convierte en una alegoría de la soledad, el amor y la muerte, pero también del esfuerzo por sobrevivir a pesar de verse a sí misma “perdida, apátrida, a merced del viento, del frío, del hambre… siempre sola, empujada hasta el mismo borde del abismo”. El recuerdo de lo vivido en este lugar, donde parecen acabar todos los caminos, será también un acicate para renacer y extraer de la memoria y las experiencias pasadas nueva energía para seguir adelante.
http://lalineadelhorizonte.com/editorial/125-el-valle-feliz.html
dissabte, 26 de novembre del 2016
Elle, amb la Huppert, del Paul Verhoeven
"Protagonizada por una imperial Isabelle Huppert, 'Elle' puede presumir de ser una de las películas del año (...) no es sólo una mirada completamente corrosiva a los caprichos del deseo, también es una comedia despiadada sobre la familia"
Luis Martínez: Diario El Mundo
"Las sorpresas se suceden y te atrapan. Es una película hipnótica y mórbida, con atmósfera, nada convencional. (...) Isabelle Huppert lo borda."
Carlos Boyero: Diario El País
Bé...
La mort de Lluis XIV, d'Albert Serra
Un fracàs de públic és clar!
LA MORT DE LOUIS XIV, by Albert Serra (OFFICIAL TRAILER) from Andergraun Films on Vimeo.
Brúixola, de Mathias Enard
Mathias Enard ens presenta, a Brúixola, en Franz, un musicòleg que viu a Viena i que al llarg d’una nit d’insomni recorda la seva relació amb la Sarah -el seu amor impossible-, que representa també la fascinació que sent cap a tot allò que és l’Orient, a través dels records que van apareixent dels seus viatges a Turquia, Síria o Iran. I és que a mida que anem avançant en la lectura ens submergim en el mar de pensaments d’en Franz, que reflexiona sobre la seva vida i les influències artístiques de l’Orient en l’Occident. Unes reflexions que seran provocades per una notícia terrible: en Franz està malalt.
No us enganyaré. Brúixola no és una novel·la de lectura fàcil. I és que Enard, més que seguir una trama, el que gairebé fa és escriure una tesi sobre l’Orient, però ho fa d’una forma magistral i amb un estil propi. La fascinació que en Franz té per aquesta part del món és el veritable fil conductor d’aquesta novel·la i és l’excusa per Enard per fer-nos viatjar d’un lloc a un altre sense treva.
dijous, 24 de novembre del 2016
The arrival, de Denis Villeneuve
http://www.investigacionyciencia.es/blogs/ciencia-y-sociedad/98/posts/em-la-llegada-em-o-cmo-el-lenguaje-construye-realidades-14960?utm_source=Twitter&utm_medium=Social&utm_campaign=tw
diumenge, 23 d’octubre del 2016
Davant la jubilació, de Thomas Bernhard
Em va agradara més Almuerzo en casa de los Witggenstein
Però vaja, teatre del bo evidentment!
http://www.temporada-alta.net/es/programacion/470-davant-la-jubilacio.html
Kilòmetres a la Beckett, de Marilia Samper
http://www.nuvol.com/noticies/kilometres-teatre-biografic-i-documental/
Marilia Samper i Meritxell Yanes ens parlen de 'Kilòmetres', a la Sala Beckett del 29/09 al 16/10 from Sala Beckett on Vimeo.
dimecres, 28 de setembre del 2016
Fatima, de Philippe Faucon
Cardedeu i el Verdi sempre ofereixen petites joes que omplen de satisfacció.
Em penso que després de veure Fatima em miraré d'una altra manera les dones que a les 7 del mati s'arrengleren esperant l'autobús per anat a fer feines a casa d'altri.
Esplendida pel·lícula la d'aquesta dona algeriana, mare de dues filles estudiants, qe lluita per sobreviure en el mon de la immigracio d'una abstracta banlieue francesa.
diumenge, 18 de setembre del 2016
Tarde para la ira, de Raúl Arévalo
Un tio surt de la presó vuit anys després d'haver atracat un banc i es troba un tio molt raro que l'està esperant i que està enrollat amb la seva nòvia. Previsible? No tant! https://www.youtube.com/watch?v=c2xBORnzYaI
Martin Eden, de Jack London
Martin Eden es una novela autobiográfica y naturalista del estadounidense Jack London (1876-1916), publicada por entregas entre 1908 y 1909 en The Pacific Monthly y en forma de libro en ese último mismo año.
Como trata sobre la formación de un artista, puede considerarse perteneciente al género del Künstlerroman. Es la historia de un proletario, un muchacho de pueblo que se hace marinero y, a los veinte años, descubre en Oakland la cultura al ser acogido en una refinada familia burguesa, y se esfuerza en lograr una, como en Jude el oscuro de Thomas Hardy, mediante una formación autodidacta; Martin intenta convertirse en un escritor al principio con la ayuda de la hija burguesa de la familia, Ruth Morse, de la que está enamorado, pero esta luego lo abandona al ver que no alcanza del todo sus objetivos; Eden sin embargo persiste, lee mucho, escribe aunque los editores rechazan sus relatos y novelas, y al fin logra el reconocimiento y la fortuna; pero se desespera por haber obtenido solo un éxito a medias que le parece peor que un fracaso.
dissabte, 20 d’agost del 2016
Notre Dame de Paris, Victor Hugo (2)
El llegeixo molt bé. Grans escenes.
A la trama, però, li falta chicha.
Un fil estrany. On és Gringoire? Que hi pinta el rei a la sala de Frollo? Per què és tan burra Esmeralda?
dimarts, 16 d’agost del 2016
Notre dame de Paris, de Victor Hugo
dilluns, 15 d’agost del 2016
divendres, 5 d’agost del 2016
dimarts, 2 d’agost del 2016
Eduqueu els infants ben aviat en les lletres, d'Erasme de Rotterdam
«Fa 500 anys devia ser revolucionari i avui encara ens sobta per la seva claredat i intuïció.» Ignasi Aragay, Ara
«Una guia indispensable per fugir de la barbàrie i sensibilitzar els fills.» Ada Castells, La Vanguardia
«Una defensa apassionada de la immersió en la lectura, la literatura i l’humanisme des del bressol.» Gerard E. Mur, Núvol
«Aquest llibre d’Erasme il·luminarà molts pares i educadors: els animarà a deixar-se de plastilines, cordes i cordills, castanyades, activitats extraescolars de discutible solvència, lectures dolentes per mal escrites i altres falòrnies.» Jordi Llovet, El País
Memòries d' Àfrica
Poc a veure amb la pel·lícula. La senyora feudal es mira els negres amb paternalisme és clar però és una dona intel·ligent. Àfrica, quantes ànimes diferents...
dilluns, 1 d’agost del 2016
Le fait du prince, d'Amélie Nothomb
La vie de Baptiste Bordave, une vie morose et banale, va soudainement changer quand, un jour, un homme sonne chez lui pour téléphoner et meurt subitement. Ne sachant que faire, il décide de prendre l'identité du mort et devient donc Olaf Sildur. Il découvre alors une nouvelle vie de luxe et de champagne en compagnie d'une magnifique femme.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Fait_du_prince
diumenge, 31 de juliol del 2016
El so de la meva veu, de Ron Butlin
Xavier Antich
dissabte, 30 de juliol del 2016
Els ulls del germà etern, de Stefan Zweig
Els ulls del germà etern, llibre curiosíssim dins l'obra de Stefan Zweig, està escrit com una llegenda oriental situada molt abans dels temps de Buda. Narra la història de Virata, home just i virtuós, el jutge més cèlebre del regne, que després de viure voluntàriament en pròpia carn la condemna a les tenebres destinada als assassins més sanguinolents, redescobreix el valor absolut de la vida i reconeix en els ulls del germà etern la impossibilitat intrínseca de tot acte judicatiu. Virata esdevé, després de la seva renúncia, un home anònim a qui espera, un cop mort, un oblit encara molt més perenne, el de la història que continua adelerada prescindint de l'home més just de tots els temps.
La llengua salvada, d'Elias Canetti
dimarts, 19 de juliol del 2016
Lolita, de Nabokov
I és veritat que d'entrada sobta com és d'absolutament incorrecta políticament la trama i el llegeixes i quasi el folraries i penses que t'hauries d'amagar d'algunes amigues i conegudes. Després, però, et dóna argumetns per justificar-ne la grandesa literària, que vol dir humana evidentment.
dimarts, 12 de juliol del 2016
Dins el cor del mar, de Nathaniel Philbrick
En un cap de setmana tavertetenc -el juliol on s'està més fresc és entre els murs gruixuts i la foscor de les finestres petites- em submergeixo, i mai tan ben dit, en aquesta aventura apassionant. La gràcia a més dels comentaris sociològics sobre la convivència de blancs i negres en una xalupa...
Després miro la peli i un "gustassu"
dimecres, 6 de juliol del 2016
Una noia a l'hivern, de Philip Larkin
Esplèndid
diumenge, 3 de juliol del 2016
NataliaGinzburg, Querido Miguel
dissabte, 25 de juny del 2016
La sega, de Martí Domínguez
divendres, 27 de maig del 2016
dijous, 19 de maig del 2016
diumenge, 15 de maig del 2016
dissabte, 23 d’abril del 2016
dimarts, 1 de març del 2016
dissabte, 30 de gener del 2016
Filosofia inacabada, de Marina Garcés
I Europa, com un mal.
Pel proletariat i pel colonialisme.
(Aimé Césaire)
Jo tinc i tu no tens és evidentment i ostensiblement injust
Jo tinc perque sóc d'aquí i tu no tens perque no ets d'aquí sembla més fàcil de justificar. Ser d'aquí ens concedeix un dret.
Però aleshores vol dir que hem de parlar d'aquest aquí. I aquest aquí no és neutre. Aquest aquí europeu és fet de la injustícia del colonialisme.
Colonialisme que neix amb el descobriment d'Amèrica, quan el món de cop es fa gran i l'atzar(?) el posa en mans d'Europa.
dimarts, 26 de gener del 2016
Dissolució d'ICV?
És dissoldrà ICV en el projecte d'Ada Colau? El tema promet dominar-me el pensament i les tertúlies els propers mesos.
diumenge, 10 de gener del 2016
L'automòbil club d'Egipte, de Alaa Al Aswani
dissabte, 9 de gener del 2016
El nadador en el Mar secreto, de William Kotzwinkle
El nadador en el mar secreto es la historia del arduo nacimiento de un niño contada por su padre. El lenguaje poético de su narración y una contenida emoción se funden para proyectar un potente sentimiento de amor y a la vez de aceptación de una realidad no deseada. «Es intenso y desasosegante. La sobriedad absoluta lo salva de ser sentimentaloide o morboso, aunque lo hace de una manera tan estricta, tan rigurosa que aumenta la intensidad. En fin, es raro e inquietante.» ENRIQUE DE HÉRIZ «No tengo palabras para hablar de este libro que he leído de un tirón. Las lágrimas aun me rondan por la conciencia. Espléndido, precioso. Cien páginas de ferviente e intensa emoción a través del amor, la vida, las estrellas y el mar.» ROSA REGÀS https://www.amazon.es/Nadador-Mar-Secreto-Los-ineludibles/dp/8416259003
El triomf del color, a la Fundació MAPFRE
Davant de les pomes de Cézanne penso que un quadre t'agrada si l'has vist moltes vegades. Com una melodia. i encara més si de sobte com per un miracle quedes sol durant un minut a la sala
on s'exposa
Strappo, de Martí Gironell
.
El llibre dels finals, de Joan Bodon
dijous, 7 de gener del 2016
La meva proposta
dimecres, 6 de gener del 2016
Corto Maltès
Llegir (i mirar) el Corto, a poc a poc perquè no passin gaire ràpid les pàgines, per no tornar mai dels mars de gel i les planures del Canadà. Per no abandonat la seva ironia i el seu sarcasme. Per continuar gaudint de les línies, les taques i les ombres.
dimarts, 5 de gener del 2016
CUP
1- noto una solidaritat personal enorme per en Baños, la Gabriel i els altres de la CUP per la pressió brutal que deu haver representat per ells aquesta situació
2- un procés d'independència d'un país que depèn del vot d'una persona no s'ha d'iniciar
3- eixamplar la base sobiranista és la frase que corre amb la qual fa temps que em sento més identificat
4- el procés és tan difícil perquè les motivacions són molt oposades per dur-lo a terme. L'Espanya ens roba és molt diferent del Construïm una República catalana social
5-La CUP pateix ara incomprensió i atacs, com els que va patir , entre d'altres ICV. I ells hi van participar. No sóc gens venjatiu però una cura d'humilitat no li vindrà malament com a organització.
6- Estic pel referèndum no pactat; però no sé com s'ha de fer. No ho sap ningú però per saber-ho que en parlin.
7- Respecto i em crec l'evolució d'en Mas cap a posicions independentistes. Si hi hem evolucionat la gent d'esquerres també ho pot haver fet la gent de dretes. Però no entenc perquè no va renunciar després del 27S.
(bé al final han estat 7)
(potser continuarà)
diumenge, 3 de gener del 2016
projectes
divendres, 1 de gener del 2016
Pizza amb 58
Em va sorprendre que Calella donés tan poca importància a les competències bàsiques des de la seva perspectiva professional de professora de didàctica de la llengua. M'agradaria comentar ho amb la jefa
Cap d, any
Passant del cap d'any com Antonio Gramsci
https://elciervoherido.wordpress.com/2015/01/04/odio-el-ano-nuevo-por-antonio-gramsci-2/
Gràcies joan subirats