divendres, 26 de desembre del 2014
Interstellar
diumenge, 14 de desembre del 2014
Diplomacia
Si li haguésssiu de donar un premi a un dels dos actors a qui li donaríeu?
El van donar a Niels Arestrup, el general (m'ha sorprès).
dissabte, 13 de desembre del 2014
En Joan Herrera
Això que ha passat a Catalunya i que ha culminat en el 9N és extraordinari; absolutament extraordinari: dos milions de persones desafiant l'estat per dir-li que volen separar-se'n és una cosa absolutament insòlita. El país és plural i "bastard" és cert (es deia ahir a l'acte); més que "bastard" jo en diria "mestís", però acceptar que no està clar que la majoria del país estigui per la independència no vol dir que no valorem que la il·lusió que provoca el projecte no li doni un plus d'importància que va més enllà de les matemàtiques.
És un procés del qual no podem quedar fora, no només per qüestions estratègiques (o són tàctiques?) sinó per principis i per programa: la definició fonamental d'ICV sobre el principi de l'autodeterminació (del dret a decidir que se'n diu ara) està absolutament bloquejada per l'estat espanyol: les perspectives de canvi (PSOE? Podemos?) si és que existeixen no obren cap via a l'esperança: el federalisme des de la sobrirania és tan impossible com la independència pactada! (i el federalisme concedit és un continuar per molt de temps sense
cap mena de garantia de progrés, d'autogovern, d'identitat...) Per això el trencament unilateral de l'statu quo és el camí que ICV hauria d'emprendre, aportant-hi el valor de la seva pluralitat i , evidentment, d'una perspectiva insubornable d'esquerres, negociant amb força perquè quedi oberta la possibilitat que la confederació amb Espanya sigui una de les opcions que s'ofereixi en el moment que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur.
Aquest és un camí en què podem coincidir amb CDC, ERC, CUP i MES. Cal ser amb ells en les negociacions, reposades, calmades, secretes si es vol.
Hem de continuar sortint a una foto de la qual no podem autoexpulsar-nos.
(com sempre escrit de pressa i corrents: no sé si aquest cop en Miquel Casares m'entendrà o em dirà que em dediqui a parlar de llibres i de cine.)
dissabte, 6 de desembre del 2014
La sal de la terra, de Wim Wenders
Lo mejor: la elegancia de la fotografía paisajística.
Lo peor: exhibe una mirada rendida, con poco espacio a la crítica.
diumenge, 30 de novembre del 2014
Museus
Montserrat i MNAC en dos caps d setmana: dues organitzacions diferents de l' art modern català. A Montserrat passejo solitari per les sales de Cases, Rusiñol, Mir... i els quadres em transporten una bellesa inesperada. Reconec que no sé per on començar a descriure-la amb paraules . Hi renuncio.
Al MNAC la nova presentació ens sembla original i sublim. Cada sala és un espai temàtic que et deixa amb la boca oberta amb la creació d'un ambient visual espectacular. Una manera que convida a gaudir dels quadres pres www.museunacional.cat cindint de si el seu autor és famós o no. Bona idea barrejar pintura i fotografia.
Em canso, però. Els meus ronyons cada dia suporten menys la marxa museistica Els dos dies lamento la falta de bancs, defecte universal en els museusd'arreu del món.
dissabte, 29 de novembre del 2014
Lentitud
Curiós que trobi de manera coincident en les meves dues actuals dedicacions a l'educació artística i a la dels valors la idea de la lentitud:
Cal aturar-se per percebre de manera conscient i per convertir el veure i el sentir en mirar i escoltar. De la mateixa manera la intel·ligència espiritual necessita de la lentitud per a la sorpresa, per a l'admiració, per a l' anar més enllà d'un mateix i alhora fins al més endins.
dilluns, 24 de novembre del 2014
Yuval Noah, Sàpiens
La vida del Sàpiens preagrícola permetia alimentació rica i oci. Era vida més sana i pacífica. L'agricultura és la trampa del luxe. És la victòria del blat
Els mites i l'escriptura han permès la cooperació posterior a la revolució agrícola
Els mites consoliden les injustícies fortuïtes. El cas de les dones és diferent: el patriarcat és universal però no hi ha teories que ho expliquin clarament : ni la força ni l'agressivitat .
L'evolució de les cultures porta contradiccions en totes. la igualtat i la llibertat per exemple en la cultura occidental posterior a la revolució Francesa. Per això, per entendre les altres cultures, com la islàmica, cal entendre també les seves contradiccions
i més...
ple d'idees suggerents... m'ho passo bomba
els meus apunts
Un d’aquells pocs llibres que canvien la teva manera de mirar el món. (Pilar Beltran, Edicions 62).és molt bèstia però pocs llibres se m'han aproximat una mica a una barbaritat com aquesta
diumenge, 16 de novembre del 2014
Good bye, Lenin
diumenge, 9 de novembre del 2014
La llebre amb ulls d'ambre, d'Edmund de Waal
. M'ha apassionat
"De narració pròxima, la novel·la, és, a més una descripció del procés creatiu, per tot el que va haver de suar i treballar el seu autor per poder completar aquesta basta i documentada aproximació per la vida de la seva família al llarg de gairebé cent cinquanta anys. Obsessiu, empàtic, analític, De Waal ens guia amb grans dots d’historiador i de mestre pels diferents indrets, racons, localitzacions, ciutats i països, i també festes, sales, trobades, reunions, guerres i post-guerres on la seva família va descobrir el millor i pitjor de la condició humana."
(Daniel Bossio a bcncultura.cat)
Però res no agrada mai a tothom:
"Però si bé és cert que el material de partida és suculent, en tant que els Ephrussi atresoren una història digna de les millors sagues, que la seva implicació en la història europea més recent va molt més enllà d’una participació secundària, i que el seu ascens i caiguda es converteix en model de l’esdevenir de moltes de les més destacades famílies d’origen jueu, també ho és que Edmund de Waal, encara que amb un entusiasme molt benintencionat i una sensibilitat nascuda de la proximitat consanguínia, no és un narrador d’ofici i això provoca que l’interès decaigui per moments i la tensió pateixi de manca de rigor literari. Un interessant arxiu, un feble document"
.http://www.isabadell.cat/sabadell/cultura/critica-literaria-opinio/critica-literaria-la-llebre-amb-ulls-dambre-de-edmund-de-waal/
dilluns, 3 de novembre del 2014
Sa meu mare, d'en Pau Riba
dissabte, 1 de novembre del 2014
Trilogia jueva
Adéu, Shangai, d'Angel Wagenstein
La llebre amb els ulls d'ambre, d'Edmun de Waal
Que presents són els jueus a la literatura, al cinema, a ls política, a la història...
divendres, 31 d’octubre del 2014
Dos dies i una nit
Això sí que és un dilema moral. Renunciar a un complement de mil euros perquè una companya pugui ser readmesa.
Fantàstica la diversitat de respostes que cada un d'aquests companys dóna. Fantàstic retrat èticosociològic. Fantàstica Marion Cotillard en el paper de dona depressiva entre l'enfonsamenta i la lluita.
Gran pel.lícula...
http://www.lavanguardia.com/cine/20141024/54418219629/dos-dias-una-noche-critica-de-cine.html
dimecres, 22 d’octubre del 2014
ICV i el 9N
diumenge, 19 d’octubre del 2014
On és la casa del meu amic?
dissabte, 18 d’octubre del 2014
F. TORRALBA: Inteligencia espiritual en los niños (continuació)
post anterior
5- Espiritualidad, creencias, valores
els valors, qualitats immaterials que no es perceben amb els sentits. Són horitzons de referència i forces motrius alhora. Són atribucions de qualitat als éssers i les accions (jo en deia criteris d’adequació MC)
L’educació ha d’ensenyar a valorar
Tothom té creences (no les acaba de definir MC)
L’espiritualitat també contribueix a la valoració de les pròpies creences i a la seva evolució
“L’espiritualitat, antídot contra l’acceptació cega i irracional de les creences rebudes “(!MC) Espiritualitat > autonomia
Espiritualitat > respecte a la pluralitat
¿Educación espiritual en la escuela laica?
(menció al currículm Nova Zelanda!MC)
L’escola no només transmet coneixements > educació integral > ed. espiritual
El laicisme ha d’acceptar que hi ha una espiritualitat i una espiritualitat religiosa que no és confessional i l’ha de deixar entrar a l’escola
Un model holístic d’educació
educar > el cos, la psique, la sociabilitat i l’esperit. L’esperit, no separat de les altres dimensions (no són parts): l’esperit inclou l’ésser total de la persona
4 aprenentatges fonamentals:
per un món habitable
per l’assumpció de les responsabilitats personals de cara al respecte dels drets humans
per un estil de vida amb sentit
per una convivència en els diversos àmbits propers i llunyans
Dos obstacles: el consumisme i la banalitat
Tres lleis societat actual (Bauman? MC)
consumir-comprar
divertir-se
culte a la joventut
La persecució exclusiva dels béns materials inhibeix l’espiritualitat i porta a l’angoixa i al buit
ídem amb la banalització: reducció del complex al simple
Retorn a Killybegs, de Sorj Chalandon
dijous, 9 d’octubre del 2014
diumenge, 5 d’octubre del 2014
Notes sobre les notes
dissabte, 4 d’octubre del 2014
Inteligencia espiritual en los niños, de Francesc Torralba
- Educar en el desierto espiritual
- Lo espiritual en la educación
- Una constelación de significados
- Espiritualidad, religiosidad, confesionalidad
diumenge, 28 de setembre del 2014
Años de penitencia, de Carlos Barral
Tot un personatge, Barral!
dilluns, 22 de setembre del 2014
Boyhood
M'agrada observar com es va fent gran aquest noi, com es van fent grans els que l'acompanyen i a diferència de la trilogia anomenada aquí el pas del temps és gradualíssim, quasi imperceptible, com ho és en la realitat dels que ens acompanyen en la vida quotidiana. M'agrada observar els matisos en el canvi de les personalitats, en la conformació de les personalitats quan es tracta de nens que es converteixen en nois.
I el noi aquest em sembla un actor esplèndid. Com el van detectar als sis anys? Ni els escrutadors futbolístics del Barça...!
En 'Boyhood', obra maestra que haría resucitar de alegría a André Bazin, Linklater ha ido mucho más allá que Apted. Rodando una semana al año durante 12 años con los mismos actores, dibujando la historia de una familia que parece robada de la propia vida, ha logrado captar el latido del tiempo en cada uno de los gestos de su devenir, en el modo en que afecta a nuestro vínculo con el mundo cuando este se está formando –vemos en qué se convierte Mason (Ellar Coltrane) de los 5 a los 17 años, ese periodo que identificamos con el relato de iniciación–; y en cómo la vida nos abre los ojos, cumple y frustra nuestros sueños (el personaje de la magnífica Patricia Arquette es, en este sentido, sintomático). En definitiva, en cómo el tiempo nos hace humanos. (Fotogramas)
absoutament d'acord
i, en canvi
Es claro y nítido que Ethan Hawke y Patricia Arquette se comen la pantalla y anulan al pequeño héroe en pleno crecimiento, que su presencia y sus vidas son más atractivas y apreciadas que la de nuestro joven protagonista y su sonámbulo andar (més Fotogramas)
què va, què va...
dimecres, 17 de setembre del 2014
Poemes, d'Òssip Mandelstam
diumenge, 14 de setembre del 2014
Solaris
Bien es cierto que su ritmo lento, y la aparente casualidad con la que se introducen algunas secuencias —ese paseo en coche por Akasaka, una ciudad japonesa, que se erige en doble metáfora del estado mental del personaje de Berton y del despegue de la nave en la que Kris viaja a Solaris—, pueden hacer, y hacen, de ‘Solaris’ un filme del que el espectador de a pie huiría irremisiblemente... http://www.blogdecine.com/
aquest trailer és molt més significatiu:
diumenge, 31 d’agost del 2014
Barcelona, any 64
Aspectes i Personatges de Barcelona, 1964 from Carles Barba on Vimeo.
Estupor i tremolors d' Amelie Nothomb
Senectud, d'Italo Svevo
Trieste, anys 20 (suposo) un homenet més o menys mediocre s'enamora/juga amb rossa guapa i inicien una relació poc definida en la qual no se sap gaire què pretén cadascú. Tot m'és llunyà i això que Trieste m'és simpàtic...
el deixo a la meitat. Em sap greu per en Vallcorba, just en aquest moment... ( i per James Joyce)
dimecres, 27 d’agost del 2014
Memòries
Vimbodí és la biblioteca de memòries del pare. Aquests dies fullejo les de deGaulle, les de Paco Farreres, les de Carlos Barral. El segleXX en primera persona.
dilluns, 25 d’agost del 2014
In one person (Personas como yo), de John Irving
dijous, 21 d’agost del 2014
Las tres bodas de Manolita, d'Almudena Gandes
dimecres, 20 d’agost del 2014
August
L'alcohol i la nostàlgia, de Mathias Enard
dissabte, 9 d’agost del 2014
diumenge, 27 de juliol del 2014
Siete cajas, de Dory Sontheimer
dijous, 17 de juliol del 2014
Pasión del dios que quiso ser hombre, de Rafel Argullol
dimarts, 15 de juliol del 2014
Tapiró, al MNAC
dilluns, 14 de juliol del 2014
El llogaret, de Faulkner
divendres, 11 de juliol del 2014
Adéu, Shangai, d'Angel Wagenstein
Temps de guerra, de Francesc Fontbona
diumenge, 6 de juliol del 2014
El sueño de Ellis, de James Gray
En 1921, Ewa y su hermana Magda dejan su Polonia natal y emigran a Nueva York. Cuando llegan a Ellis Island, a Magda, enferma de tuberculosis, la ponen en cuarentena. Ewa, sola y desamparada, cae en manos de Bruno, un rufián sin escrúpulos. Para salvar a su hermana, Ewa está dispuesta a aceptar todos los sacrificios y se entrega resignada a la prostitución. La llegada de Orlando, ilusionista y primo de Bruno, le devuelve la confianza y la esperanza de alcanzar días mejores. Con lo que no cuenta es con los celos de Bruno.http://www.filmaffinity.com/es/film236633.html
En la parte final, uno de los fragmentos de cine más portentosos de los últimos tiempos, todo se hace nebuloso, incierto, y los personajes aparecen y desaparecen en un baile de disoluciones que, a la vez, nos está hablando del carácter frágil y efímero del propio cine. Gray habla del país en el que vive y del medio en el que trabaja con la delicadeza de un orfebre, el último de los mohicanos.http://www.sensacine.com/peliculas/pelicula-194666/sensacine/
Jo no devia tenir el dia...