http://www.vienaeditorial.com/mostrarllibre.asp?ididioma=1&idllibre=829
dilluns, 30 de desembre del 2013
NIts fredes, de Ba Jin
http://www.vienaeditorial.com/mostrarllibre.asp?ididioma=1&idllibre=829
Els tres tenors al Jamboree
Diversos coneguts en escena.
dissabte, 28 de desembre del 2013
La reconquesta a les valls de l'Anoia i el Gaià, de Josep Iglésies
Hi entenc perquè la Conca de Barberà es diu així i idees potents com els repobladors amagant-se en les petites valls i clarianes i aprofitant-se dels enclaus abandonats cent i dos-cents anys abans.
dijous, 26 de desembre del 2013
12 anys d'esclavitud
Inesperades vacances vimbodinenques
El diumenge els pagesos cremen rostolls i el fum es barreja amb la calitja anticiclonica
El mar amb brillantors joganeres s'estén enllà per la seva immensa planúria
Priorat emboirat
Les Muntanyes de Prades vesteixen la Història de pobles abandonats i masos enrunats
L'ànima es disfressa per una estona de patriotisme amb el desig de fer-ne de tot això un país
https://picasaweb.google.com/108135886363860798918/SeleccioAlcoverMussara02?authkey=Gv1sRgCOGi9tKSkeqvbA#slideshow/5959836128514591378
diumenge, 15 de desembre del 2013
Acumulació de cultura
Woody Allen: Blue Jasmine; pel contrast entre dos móns oposats que comparteixen en el fons i evidentment les misèries de la condició humana.
Pissarro: pel plaer d'apropar-me i allunyar-me de cada quadre (posant-me i traient-me les ulleres) en un vaivé d'admiració i per l'homogeneïtat de la proposta: m'agrada, almenys aquest cop que l'artista i el comissari m'estalviïn els sobresalts.
Raimon a Mataró: que gran que és Raimon! les Cançons de la roda del temps, Ausiàs March, Com un puny... Quin cant d'amor a tot! Quina intel·ligència!
Espriu al CCCB: Només en veiem una part; val la pena ni que sigui nopmés per veure el nen Espriu fent el pallasso davant de la càmera.
buff, aquest blog està desbordat!
dimarts, 10 de desembre del 2013
Moo Pak, de Gabriel Josipovici
diumenge, 8 de desembre del 2013
Juan Carlos Monedero: Curso urgente de política para gente decente
La política es el lugar donde vamos a decidir cuánta desigualdad estamos dispuestos a soportar.
En la ciencia política, objetividad, toda. Neutralidad, ninguna. Quien no sea objetivo traiciona la ciencia política. Quien diga que es neutral, miente.
La única solución con un mínimo de futuro es decrecer.
El capitalismo condena a dos tercios de la humanidad a la exclusión, la marginalidad y la violencia. El capitalismo está moralmente, pues, por debajo de los chimpancés.
Tenemos la tendencia a la cooperación -de ahí que nos sintamos bien ayudando- pero hay marcos sociales que fomentan el depredador que también nos habita; el modelo neoliberal, sin ir más lejos, que convierte la sociedad en un campo de batalla de todos contra todos.
Para hablar de política también conviene coger papel y lápiz, leer despacio y sacar después, sólo después, las propias conclusiones.
dice Anselm Jappe (...) en la senda de Walter Benjamin (...) "es la catástrofe la que está programada, no la emancipación; las cosas abandonadas a su discurrir espontáneo únicamente conducen al abismo. Si hay "leyes de la historia", éstas van siemre en el mal senido; la libertad y la felicidad humanas no son nunca su resultado, sino que siempre se logran contra ellas.
en resum: qualsevol cosa menys quedar-se quiet.
(continarà)
dissabte, 7 de desembre del 2013
Monedero
Comparteixo la idea de Juan Carlos Monedero. La subscric i l'amplio i la dedico als que critiquen la política (i es queden a casa tan satisfets, és clar, gaudint del benestar que les lluites polítiques de tants anys , de tants segles els han concedit) : política és sortir de casa a 2/4 de 10 del vespre per anar a una reunió en comptes de quedar-se escarxofat al sofà (això sí rient del gags de Polònia), política és llegir i redactar documents, en comptes de llegir novel·les (o poesia si ho voleu), politica és manifestar-se un dissabte al matí (en comptes d'anar a la platja o a passejar pel Montseny), política és fer cartells i pancartes i dedicar el divendres (o el dissabte, o el dijous tornant -cansat- de treballar) a penjar-los, política és barallar-te i emprenyar-te amb el que no pensa com tu ni fa les coses com tu, sobretot si només és per una petita minúcia que en el fons no és gaire important (en comptes .... bé, no en comptes de sinó a
més d'emprenyar-te amb el teu company de feina, amb el teu cap o amb el teu familiar per normalment minúcies del mateix estil).
Participar és feina. Fer política és dur.
Els partits (alguns) i els polítics (alguns) és un altre tema.
diumenge, 1 de desembre del 2013
Inés y la alegría, d’Almudena Grandes
x x x
"Amb Inés y la alegría em submergeixo en l'episodi històric de la invasió de la Vall d'Aran pel maquis comunista. Internet i la biblioteca del pare m'ofereixen múltiples versions i interpretacions d'allò que tal vegada s'esdevingué: no només no coincideixen sinó que algunes es contradiuen del tot. Història autèntica, doncs."
diumenge, 10 de novembre del 2013
exposición de primavera, de György Spiró
György Spiró utiliza una y otra vez la expresión “nuestro héroe” para referirse a Gyuski, pero no hay nada heroico en el personaje. Simplemente, es el centro de una historia donde no es posible la fraternidad ni la amistad, pues cualquier ciudadano es un delator potencial. La delación es una pieza esencial en un sistema donde el individuo carece de derechos. Katia es militante del Partido Comunista, pero no ignora que la corrupción es uno de los rasgos esenciales del sistema. Cuando organiza la Exposición de Primavera, comete el error de incluir la obra de pintores disidentes. Sus escasos conocimientos de arte contribuyen a propiciar una situación que también afectará a su marido, convirtiéndolos en sospechosos de contrarrevolucionarios.
(post a El Cultural)
Cartes del festeig, Joan Maragall i Clara Noble
"es que cuando imagino verte con el cabello suelto como me dices, y escribiéndiome, me entra un frenesí y una cosa que si te tuviera delante, pobre de ti ¡ay, Clara de mi alma, qué hermosa debes estar, ay! Ruchita mía .."
diumenge, 27 d’octubre del 2013
Un home invisible
El protagonista anònim de la novel·la—una de les primeres que planteja el conflicte racial des del punt de vista dels negres—és un jove del sud dels Estats Units que es trasllada al nord en ser expulsat de la universitat per a negres on estudia. A Nova York sortirà de l’anonimat, es lliurarà a la missió de lluitar pels drets de la seva comunitat i s’erigirà en un dels seus portaveus, per acabar finalment sucumbint davant la violència i la confusió, mancat de veu i convertit en un home invisible.http://www.quadernscrema.com/llibres/un-home-invisible
Santa Maria de les Feixes, Cerdanyola
Un parc agradable on fer una bona caminadeta un diumenge al matí.I encara m'he deixat el poblat ibèric de ca n'Oliver, que és allà a costat. Queda pendent
divendres, 25 d’octubre del 2013
Les fronteres del diàleg, Claudio Magris i Josep Ramoneda
"Es poden donar situacions en què cultures, grups o individus sentin com a valors irrenunciables el que per a d'altres és inacceptable i inhumà."
"Un dels fonaments de la tolerància i del diàleg és la laïcitat"
"No cal dubtar de la raó, ja que és,, com sostenien els il.lustrats, una flameta tènue enmig de la nit."
"La paradoxa d'aquest món és que , malgrat que se'ns ha fet petit i com més va més veïns som els uns dels altres, hi coexisteixen l'antiguitat, l'epoca medieval i la modernitat més extrema"
dijous, 24 d’octubre del 2013
La veritat sobre El cas Harry Quebert, de Joel Dicker
divendres, 11 d’octubre del 2013
Therèse D.
Thérèse se nos presenta como una nueva Bovary, como una mujer que trató de romper los moldes de su época para terminar rompiéndose ella misma. (post al bloc La mirada de Ulises)
o
Ahora bien, ajeno como soy a la obra literaria de Mauriac en la que se basa la película, encuentro difícil saber si los puntos más criticables de esta ya eran un punto de partida en la narrativa o si simplemente no han sabido cómo manejar las idas y venidas del personaje central de la historia. A veces aparece la duda durante el filme, ¿es Thérèse una víctima o una psicópata? ¿Intentan que construyamos un nexo empático con ella, o sin embargo pretenden que nos pongamos en su contra? (crítica a"Las horas perdidas")
dimarts, 24 de setembre del 2013
El gran disseny, d'Stephen Hawking
He de confessar que al mig m'he perdut absolutament però puc salvar algunes frases que donen idea de per on va el tema
La teoria M és l'única candidata a teoria completa de l'Univers: segons les seves prediccions el nostre univers no és únic, sinó que molts altres univers foren creats del no-res
o
els processos biològics estan regits per les lleis de la física i la química , per tant, estan tan determinats com ho estan les òrbites planetàries
o
la realitat és un model mental que concorda amb les observacions
o
les teories construïdes sobre un marc aliè a l'experiènca quotidiana poden explicar els esdeveniments que formen part d'aquesta experiència
o
les característiques crucials de la física quàntica són: la dualitat partícula /ona, el principi d'incertesa i el principi que obervar un sistema en modifica el curs.
o
Les forces conegudes de la natura poden ser dividides en quatre classes: la gravetat, l'electromagnetisme, la força nuclear feble i la força nuclear forta
o
si es modifiquen les regles del nostre univers tan sols una mica, les condicions necessàries per a la nostra existència deixen d'acomplir-se
i, en resum,
La creació espontània és la raó per la qual existeix l'univers. No cal invocar cap Déu per encendre les equacions i posar l'univers en marxa.. Per això hi ha alguna cosa en lloc de no-res, per això existim
Doncs, queda claríssim!
dilluns, 16 de setembre del 2013
La millor oferta
Per cert, el director és el de Cinema Paradiso.
crítica a Blog de cine
Un amor, o habría que decir obsesión amorosa (...) servido además en un marco de thriller de suspense, sólo unas gotas, las justas y necesarias para despertar el interés.
d' una altra crítica al mateix blog
dissabte, 14 de setembre del 2013
Sense ànim de lucre, de Martha Nussbaum
dilluns, 9 de setembre del 2013
Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez
Quina obra mestra!
i un punt més, llegir-lo en aquesta edició tan anys seixanta que em vaig apropiar de casa la Tiat, un record afectuós tante.
s'imposa això:
Muchos años después, frente al pelotón de fusilamiento, el coronel Aureliano Buendía había de recordar aquella tarde remota en que su padre lo llevó a conocer el hielo. Macondo era entonces una aldea de veinte casas de barro y cañabrava construidas a la orilla de un río de aguas diáfanas que se precipitaban por un lecho de piedras pulidas, blancas y enormes como huevos prehistóricos. El mundo era tan reciente, que muchas cosas carecían de nombre, y para mencionarlas había que señalarlas con el dedo.
(no diré en veu alta que el vaig deixar a 50 pàgines del final de tan enganxat que estava a Juego de Tronos, va sí potser algun dia d'aquests l'acabi)
dijous, 29 d’agost del 2013
Hanna Arendt
La marinada sempre arriba, de Lluís Foix
dimarts, 27 d’agost del 2013
L'últim concert
I el final esplèndid amb ell recuperant el somriure a l'última fila de platea mentre els companys toquen "by heart" el quartet 131 de Beethoven
dilluns, 12 d’agost del 2013
Cor de gos, de Bulgàkov
diumenge, 28 de juliol del 2013
I ara què, homenet? de Hans Fallada
ara ja "còpia i enganxa" del meu facebook:
Al Pallars es deixa acabar el meu tercer Fallada. El llibre creix com els personatges. Ingenus, pusil.lànimes i honrats contrasten amb el món en crisi salvatge que els envolta i al mateix temps i precisament per això el defineixen i el dibuixen amb precisió. Que bé el silenci absolut de les valls penjades pirinenques i l'esperit despert d'un dia regalat de vacances per enfonsar-se en una llarga estona de lectura, opaca campana aïllant. (Buf com estic avui...)
afegeixo només que ella, la Xaieta és encantadora i l'autèntica protagonista i es passa la novel·la dient-li "nen" al seu nòvio-marit, símptoma de la seva personalitat. M'agrada l'ambient de la botiga de roba on els venedors van a comissió per les vendes fetes i aquests personatges misteriosos, àngels salvadors , el senyor Jachman amant de la mare, Heilbutt, venedor i practicant del nudisme...
i aquest passar del pessimisme a l'optimisme més injustificat
Els reptes de l'educació en la modernitat líquida, de Zygmynt Bauman
no es pot fer res més que posar unes quantes cites:
van caldre més de dos mil·lennis, des que els savis de l'antiga Grècia van inventar el concepte de paideia, perquè la idea de "l'educació al llarg de tota la vida" passés de ser un oxímoron (la unió de dos paraules contràries) a ser un pleonasme.
Au, ja ha quedat clar...
dimecres, 17 de juliol del 2013
Victus
M'agrada l'entrada, aquest relació iniciàtica amb l'enginyer Vauban, pequè trobo molt curioses les explicacions sobre les tàctiques d'atac i dde defensa, dels baluards i les trinxeres... però després les voltes i revoltes de Martí Zuviría per lña Pênínsula Ibèrica seguint ara un exèrcit ara l'altre se'm fan poc interessants.
És cert que al cap d'uns dies passejo pels carrers del barri de Sant Pere i les pedres i els murs centenaris em transporten una mica.
dissabte, 13 de juliol del 2013
La bicicleta verda
Buf! Com m'agrada la història d'aquesta noia àrab i del seu desig d'una bicicleta, símbol del desig d'aquesta llibertat que posen tan difícil a les dones en els països islàmics.
http://www.blogdecine.com/criticas/la-bicicleta-verde-no-es-un-juguete-para-ninas
diumenge, 7 de juliol del 2013
George Kaplan a la Beckett
dissabte, 29 de juny del 2013
Abans de la mitjanit
No he vist les dues anteriors però malgrat això la tercera part d'aquesta trilogia té el seu interès. Diàlegs bergmanians, escenes i plans llargs, amor i desamor. Aquesta parella passeja i parla, en alguns moments una mica massa pel meu gust , d'ells dos i de l'amor i dels homes i les dones i de les expectatives que deixem tots pel camí. M'ho passo bé i i quan s'acaba la peli penso Ah ja està?
dissabte, 22 de juny del 2013
Lluny del brogit del món, de Th. Hardy
Batsheba, el ramader Gabriel Oak, el burro del senyor Boldwood, l'espavilat i antipàtic Troy... Aquest segle XIX anglès ja me'l començo a conèixer. Però em va agradar més la Dama de James, malgrat que d'entrada em deixen meravellat les descripcions i les escenes rurals, per cert endevino que molt ben traduïdes. La història em patina una mica i el personatge no m'enamora gens, ella tan tonta i caient de quatre grapes a la trampa.
Bona escena truculenta al final amb taüt inclòs. A l'època devia fer furor. Molt dickensiana.
Preciosa portada per altra banda...
http://www.vienaeditorial.com/mostrarllibre.asp?ididioma=1&idllibre=821
I del bloc d'eb Joan Calsapeu (és de Mataró òbviament i potser el conec i tot)
El crim del soldat, d’Erri de Luca
Ell tradueix yidish i després canvi de narrador i és la filla d'un nazi i es troben a una fonda. Les narracions curtes han de ser molt impactants perquè em deixin petja.
diumenge, 16 de juny del 2013
Barcelona
divendres, 14 de juny del 2013
Escola nova, poble lliure
dilluns, 3 de juny del 2013
Sant Jaume de Frontanyà, "lluny del brogit del món"
dimarts, 28 de maig del 2013
No i jo, de Delphine de Vigan
també és curiós llegir-ho després de llegir la història de la pròpia mare de la de Vigan. "Mérite le détour" però no arriba a "Vaut le voyage".
divendres, 24 de maig del 2013
dijous, 9 de maig del 2013
Barbara
Malgrat la sobreactuació de la protagonista, una tia antipàtica i esquerpa, la pel·lícula retrata bé, em penso -jo no hi era-, l'ambient psicològic opressiu i la por quotidiana del lloc i l'època. Em recorda algunes pel·lícules del Wajda sobre la Polònia soviètica.